Tijdens een aangrijpende bijeenkomst in Gouda vertelden Michiel en Rinske Maas een ontroerend verhaal over de voormalige bewoners van hun huis aan de Burgvlietkade 60. De ontdekking van een stolperstein voor de deur vormde de sleutel tot een verborgen geschiedenis die nu tot leven komt.
De stolperstein voor hun deur was meer dan alleen een herinnering aan het verleden; het was een emotionele confrontatie met de geschiedenis van Joodse bewoners in Gouda. Door middel van persoonlijke verhalen en historisch onderzoek werden de oude muren van het huis een levend monument van menselijk leed en veerkracht.
De onthulling van het verborgen verhaal raakte niet alleen Michiel en Rinske, maar ook de bredere Goudse gemeenschap. Het programma Open Joodse Huizen creëerde een platform voor deze intieme en belangrijke verhalen, waardoor de plaatselijke geschiedenis tastbaar en persoonlijk werd.
Het delen van deze verhalen benadrukt het belang van herdenking en bewustwording van het verleden. Door de verhalen van de vorige generaties te eren, leggen Michiel en Rinske de basis voor een gezamenlijke toekomst waarin inclusiviteit en respect centraal staan.