Anita (60) is geen gewone vrijwilliger die slechts één dag per jaar de straat op gaat voor een opruimactie. Nee, zij zet zich drie keer per week in om zwerfafval in Gouda op te ruimen. Gewapend met een afvalknijper en vuilniszakken trekt ze door de stad, niet enkel om rommel op te ruimen, maar ook om een boodschap van hoop en compassie te verspreiden.
Anita, die liever haar achternaam niet noemt, heeft een bewogen leven achter de rug. Ondanks lichamelijke en geestelijke uitdagingen heeft ze haar missie gevonden in het schoonhouden van haar stad. Met haar vaste routes en toewijding, probeert ze niet alleen afval te verwijderen, maar laat ze ook zien dat iedereen een verschil kan maken, zelfs mensen die door de maatschappij soms over het hoofd worden gezien.
Anita's toewijding reikt verder dan enkel het fysieke aspect van schoonmaken. Tijdens haar rondes ontmoet ze diverse mensen, van rijk tot arm, en biedt ze een luisterend oor aan zij die het nodig hebben. De confrontatie met drugsproblematiek en eenzaamheid in de samenleving raakt haar diep. Ze streeft ernaar om de menselijkheid terug te brengen in de manier waarop we met elkaar omgaan, en benadrukt dat ieder individu waardevol is, ongeacht hun achtergrond of situatie.
Anita's inzet heeft niet onopgemerkt gelaten. Zowel de gemeente Gouda als afvalinzamelaar Cyclus tonen waardering voor haar werk. Door hun steun en aanmoediging wordt Anita aangemoedigd om door te gaan met haar missie om de wereld een stukje mooier te maken. Haar verhaal illustreert de kracht van individuen om, met eenvoudige gebaren van vriendelijkheid en zorg, een positieve impact te hebben en een verschil te maken in de samenleving.