Een angstaanjagende wending in de Goudse geschiedenis: na maanden van onderduik wordt een jonge kantoorbediende, Adrianus Groeneveld, hardhandig gearresteerd en verstoten naar Kamp Amersfoort. Zijn lijdensweg, van ontduiking tot gevangenneming, wordt onthuld in het tweede deel van de hartverscheurende verhalenreeks over Goudse oorlogsgevangenen.
Ter ere van tachtig jaar bevrijding eert Gouda haar helden met een diepgaande serie artikelen. 'Goudse Oorlogsgevangenen' weeft authentieke brieven van lokale gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog tot een aangrijpende getuigenis. Een samenwerking tussen RTV Gouwestad, de Goudse Post en EDGH.nl, onder begeleiding van historicus Peter Beukema.
Van een schuiladres in Bockenbergstraat tot de grauwheid van Kamp Amersfoort, Groenevelds tocht weerspiegelt de duistere schaduwen van die tijd. Eenzaamheid, ontbering en wreedheid tekenden zijn dagen, gevangen tussen onrecht en wanhoop.
De ogen van Groeneveld weerspiegelen de ontzetting bij het aanschouwen van 'de rozentuin', een plek van kwelling en straf. Honger, verwaarlozing en ziekte vergezellen zijn verstikkende dagen, waar de menselijkheid vervliegt in de kille lucht van onderdrukking.
Uitgeput en getekend vertrekt Groeneveld naar Duitsland, gedoemd tot dwangarbeid en lijden. Een vlucht naar vrijheid na een angstaanjagend bombardement brengt hem terug naar zijn geliefden, waar de echo's van Kamp Amersfoort nog nasidderen.